• Адреса
    01154, м. Київ,
    вул. Бульварно-Кудрявська, 38, оф. 9
  • Телефон
    +380675031776
    +380988866310
  • Пн - Пт: 8.00 до 20.00
    Сб - Нд: за домовленістю
Null-cell аденома існує!!!

Null-cell аденома існує!!!

 

Найбільшим рідкісним варіантом аденоми гіпофіза є null-cell аденома. Пухлина, яка за даними імуногістохімічного дослідженні не виробляє жодного гормону. Цей тип аденоми гіпофіза прогностично є більш агресивним.

Null-cell аденома гіпофіза виявляється не більше ніж в 1% випадків, тому Європейська спільнота гіпофізарних морфологів (European Pituitary Pathology Group) навіть розглядає імовірність виключення її з імуногістохімічної класифікації аденом гіпофіза під час наступного засідання ВООЗ.

Проте, за останні 2 роки в хірургічній серії нашої клініки (більш ніж 450 пацієнтів) було виявлено 4 null-cell аденоми гіпофіза. Верифікація діагнозу проводилася за допомогою маркерів гормонів аденогіпофіза та факторів транскрипції.

Отже, наводимо Вашій увазі один із клінічних випадків null-cell аденоми гіпофіза.

Пацієнт, 61 року, поступив зі скаргами на зниження гостроти зору, звуження скроневих полів зору, слабкість, сонливість, порушення короткочасної пам’яті.

Клініко-лабораторно виявлено гіпопітуітаризм. За даними МРТ діагностовано велетенську інвазивну аденому гіпофіза з компресією області ІІІ-го шлуночка (38*30*56 мм).

Пухлину було видалено ендоскопічним трансназальним доступом з використанням інтраопераційної корекції ВЧТ за допомогою силіконового люмбального дренажа. Така методика дала нам змогу відділити пухлину і від області ІІІ-го шлуночка, і від комплексу ПМА.

В післяопераційному періоді у пацієнта покращився зір та

регресували порушення короткочасної пам’яті. Після призначення замісної гормональної терапії пацієнт почуває себе більше активним, зникла загальна слабкість.

За даними контрольного МРТ в післяопераційній порожнині мають місце залишкові фрагменти жирової тканими, яка використовувалися для пластики.

Пацієнт знаходиться під мультидисциплінарним спостереженням нейрохірурга, ендокринолога та радіолога. У випадку виявлення продовженного росту пухлини буде розглянуто питання проведення променевої терапії.